Składniki na penne z brokułem i mięsem mielonym: 250 g makaronu penne (lub innego niezbyt drobnego) 250 g mięsa mielonego (dałam z indyka, może być wieprzowe) niewielki brokuł (około 300 g) cebula średniej wielkości papryka czerwona pół puszki kukurydzy 200 g sera żółtego sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, papryka ostra Na patelni z rozgrzaną łyżką oleju podsmażamy najpierw cebulę przez 2-3 minuty, następnie dodajemy mięso i smażymy, aż lekko zbrązowieje. Przepis można dowolnie modyfikować, np. zamiast mięsa mielonego, dodać pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę lub wykorzystać inne warzywa, które akurat mamy pod ręką. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze lub w osolonej wodzie al dente. Na patelnię dodajemy odcedzony makaron, brokuł, odsączoną z zalewy kukurydzę, połowę sera żółtego i przyprawy. Penne z brokułem i mięsem mielonym to prosty przepis na szybki, smaczny i sycący obiad.