Zawijane bułeczki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

Ciasta
08.01.2021 8:43
Zawijane bułeczki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

Zawijane bułki drożdżowe z konfiturą i orzechową kruszonką Składniki: CIASTO: 4 szklanki mąki 6 łyżek cukru szczypta soli 3 jajka 50 g drożdży ¾ kostki masła 100 g gęstej śmietany ¾ szklanki mleka do nadzienia: konfitura wiśniowa KRUSZONKA: 50 g orzechów włoskich zmielonych 50 g mąki 3 łyżki cukru trzcinowego 60 g masła Dwie okrągle formy albo dużą prostokątną formę do ciasta wysamrować masłem albo wyłożyć papierem do pieczenia Rulon kroić w ok 5 cm plastry i układać jeden obok drugiego ale nie za ścisło - trzeba zachować odstęp bo ciasto będzie rosło. Na cieście rozłożyć konfiture i rozsmarować je - tak żeby z jednej strony ( dłuższej) ciasta pozostało ok 7 cm wolnego ciasta. Ciasto zwinąć w rulon - zacząć od dłuższego boku posmarowanego masłem dyniowym i skończyć zawijając nieposmarowany bok, tak, żeby całość się skleiła. Ciasto przełożyć na stół lub stolnicę obficie wysypaną mąką i rozwałkować na duży prostokąt ( ok 35x50 cm). Bardzo jesienny wypiek - zawijane bułki z ciasta drożdżowego wypełnione konfiturą śliwkową i posypane orzechową kruszonką. Całość dobrze wyrobić aż będzie gładkie będzie odstawać od ścianek i rąk (ok. 15 minut). Możecie zamiast powideł śliwkowych użyć tu innego dżemu albo przesmażonych jabłek z cynamonem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smacznyzeszyt.blogspot.com/2020/10/zawijane-buki-drozdzowe-z-konfitura-i.html