Zapiekany makaron z serem i szynką Składniki: 350 g makaronu (wstążki) 40 g masła + trochę do smarowania formy 2 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% 50 g startego parmezanu 150 g szynki ( pokrojonej w paseczki sól, pieprz Wykonanie: Formę do zapiekania wysmarować masłem. Odsączyć, przełożyć do miski, dodać masło i pomieszać, żeby się rozpuściło w gorącym makaronie i ładnie go pokryło, dodać mieszankę ze śmietaną i serem, dobrze wymieszać, przełożyć do formy do zapiekania. Makaron mieszamy z serem, jajkiem i śmietaną, dodajemy szynkę, do piekarnika i po 30 minutach gotowe - sycące, pokrzepiające danie. Można podawać z sałatką pomidorową (pokrojone pomidory, posiekany ząbek czosnku, porwana bazylia, oliwa i ocet balsamiczny, sól, pieprz).