Składniki: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 300 g mąki pszennej + do podsypywania 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g jogurtu naturalnego 125 ml ciepłej wody 1 łyżka masła Masło rozpuścić. Chlebki polecam podawać z rozpuszczonym masłem wymieszanym z wyciśniętym czosnkiem i ulubionymi ziołami (dobranymi w zależności od dania z jakim serwujecie chlebki np. pietruszką, bazylią, oregano, kolendrą). Każdą kulkę rozwałkować następnie na blacie lekko podsypanym mąką na owalny placek. W razie potrzeby dodawać nieco mąki (tak, aby powstało miękkie, elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk). Placki smażyć na dobrze rozgrzanej, suchej patelni, z dwóch stron, do czasu, aż lekko zbrązowieją. Odstawić w misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości. Każdą część uformować w kulkę i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Drożdże rozkruszyć w misce i wymieszać z ciepłą (nie gorącą!)