Przepis
Składniki:
500 g borówek + do dekoracji ok 100 g
800 ml jogurtu greckiego ( 2 duże opakowania)
10 łyżek żelatyny + 10 łyżeczek wrzącej wody
200 g cukru
1 cukier wanilinowy
1 opakowanie biszkoptów
1 galaretka owoce leśne ( w tym przypadku użyłam blue curacao)
Przygotowanie:
W miseczce rozpuszczamy galaretkę w 1,5 szklanki gorącej wody i ostudzamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty moczymy w galaretce i wykładamy nimi spód tortownicy. W osobnym naczyniu blendujemy borówkę z cukrem i cukrem wanilinowym, do gładkiej masy dodajemy jogurt nadal mieszając. W szklance łączymy żelatynę z wodą dobrze mieszając aby nie było grudek, dodajemy do masy cały czas mieszając. Jak masa lekko zgęstnieje wlewamy ją do tortownicy, dekorujemy świeżymi borówkami i wkładamy do lodówki na 4-6 h.