Smalec gęsi to tłuszcz, który stosowany jest nie tylko w kuchni. Dzięki prozdrowotnym właściwościom znalazł zastosowanie także w lecznictwie ludowym. Czy ze względu na korzyści, jakie niesie za sobą jego stosowanie, jest pożądanym składnikiem diety?
Smalec gęsi to smalec, który powstaje poprzez wytopienie gęsiego tłuszczu. Ten pozyskany z tłuszczu sadełkowego jest uważany za najcenniejszy. Nie tylko w kuchni docenia się jego właściwości. Znalazł także zastosowanie w lecznictwie. Ludowe sposoby na różnego rodzaju schorzenia często opierały się o ten cenny składnik.
Smalec gęsi stosowany był w lecznictwie ludowym w związku z poniższymi dolegliwościami.
Przeziębienie
Gęsi smalec to sprawdzony, domowy sposób na przeziębienie. W tym celu gęsi smalec rozpuszcza się w ciepłym mleku i wypija przed wejściem do łóżka. Taka mikstura działa rozgrzewająco.
Kaszel
Jeśli męczy nas uporczywy kaszel, możemy nasmarować klatkę piersiową i plecy gęsim smalcem. Przynosi on ulgę i łagodzi kaszel.
Zapalenie oskrzeli
W lecznictwie ludowym stosowano gęsi smalec w połączeniu z miodem podczas zapalenia oskrzeli. Miksturę z łyżki smalcu, łyżki miodu i pół szklanki gorącego mleka zalecało się pić trzy razy dziennie.
Bóle
Smalec gęsi stosowany był i jest w leczeniu dolegliwości bólowych. Smalec wcierano lub stosowano w formie kompresów przy bólach stawów, bioder, kręgosłupa, przewlekłych stanach zapalnych i reumatycznych.
Gęsi smalec jest jednak specyfikiem używanym jedynie w medycynie ludowej, jego właściwości prozdrowotne nie znalazły potwierdzenia naukowego.
Smalec gęsi, jako składnik diety
Smalec gęsi jest bardzo kaloryczny i jak wszystkie tłuszcze zwierzęce sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych. W porównaniu jednak do klasycznego smalcu wypada o połowę lepiej, z uwagi na to, że gęś ma w porównaniu z innym mięsem lepszy skład tłuszczów. Jednak mimo wszystko ich wysoka zawartość sprawia, że lepiej ze smalcu zrezygnować, a jeśli już po niego sięgać to okazjonalnie.
Zastosowanie smalcu
Dzisiaj smalec gęsi stosowany jest najczęściej do smarowania pieczywa. Aby urozmaicić jego smak, możemy dodać do niego podsmażoną cebulkę, jabłko i majeranek. Pamiętać jednak musimy, że tłuszcz ten nie nadaje się do smażenia.