Karp smażony Kapusta z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Ryba po grecku Karp w galarecie Śledzie w oleju z cebulką Śledzie po kaszubsku lub inny rodzaj śledzi Kompot z suszu (jeśli nie lubicie zastąpcie go pysznym kompotem z suszonych jabłek) ŚLEDZIE W OLEJU Z CEBULKĄ 8. ŚLEDZIE PO KASZUBSKU LUB INNY RODZAJ ŚLEDZI 9. KOMPOT Z SUSZU Kompot z suszonych jabłek Jest pyszny, idealny jeśli nie przepadasz za kompotem z suszu. Wraz z podstawowymi przepisami na poszczególne dania mam też dla Was kilka przepisów z wariacjami, na przykład tartą z kapustą i grzybami, pierogi drożdżowe. Lista 12 potraw Wigilijnych różni się nieco w zależności od regionu Polski oraz tradycji samej rodziny, coraz częściej na pytania na przykład o zupę dostaję też odpowiedzi, że na Waszych stołach pojawiają się już 2 lub nawet 3 zupy, każdy wybiera inną. Może warto czasem odejść nieco od tradycji i przygotować coś równie pysznego ale w nieco innej formie 🙂 12 potraw na Wigilię Barszcz – z uszkami, pasztecikiem lub solo. W moim domu tradycyjnie był barszcz na domowym zakwasie, z uszkami, taką też zupę znajdziecie w tym zestawieniu. KLUSKI Z MAKIEM, KUTIA LUB INNE CISTO Z MAKIEM NA 5-7 DNI PRZED WIGILIĄ Przygotuj zakwas na barszcz (najlepiej na 6-7 dni przed Wigilią, po 5-6 dniach spróbuj, przecedź i wstaw go do lodówki). Sałatka jarzynowa Piernik Kluski z makiem, kutia lub inne ciasto z makiem 12 potraw podczas kolacji Wigilijnej ma symbolizować ma płody ziemi, a uczestnicy kolacji tradycyjnie powinni spróbować każdej z nich aby zapewnić sobie pomyślność. NA 2 DNI PRZED WIGILIĄ Wieczorem namocz grzyby do kapusty z grzybami. Przygotuj świeże uszka i pierogi z kapustą i grzybami lub rozmrażaj i gotuj te wcześniej przygotowane. Domek z piernika W tym przepisie znajdziesz też wzór do wycięcia! 12. Ugotuj warzywa i przygotuj sałatkę jarzynową (przy okazji może ugotujesz rosół i zjesz go z rodziną na obiad?) Przygotuj śledzie z cebulką i inne śledzie wymagające kilku dni w lodówce. Ugotuj kompot z suszonych owoców (możesz przygotować rano lub dnia poprzedniego). PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 5.