Ryba w zalewie pomidorowo-octowej

Milena
Przekąski
19.12.2020 12:47
Ryba w zalewie pomidorowo-octowej

Składniki na rybę w zalewie pomidorowo-octowej: 700 g filetów rybnych (np. mintaj, miruna lub dorsz) 3 cebule 3 ogórki konserwowe 3 jajka mąka pszenna bułka tarta sok z cytryny sól, pieprz Zalewa: 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki oleju 1/3 szklanki octu 2 łyżki cukru 80 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek) kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych łyżka soli Przygotowanie Rybę oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Ryba w zalewie pomidorowo-octowej to prosty przepis na pyszną przekąskę na zimno nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale i wszelkiego rodzaju imprezy, spotkania rodzinne czy zwykłą kolację. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki i każdy kawałek obtaczamy najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ogórki kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Rybę smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. W dużej misce układamy warstwami: ryba, cebula i ogórki, następnie znowu ryba, cebula i ogórki – aż do wykończenia składników. Robi się ją bardzo szybko, jedynie trochę czasu trzeba poświęcić na smażenie ryby.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/12/ryba-w-zalewie-pomidorowo-octowej/