Wartości odżywcze 1 porcji:(12) 218 kcal B 7 g T 5 g W 34 g Składniki: - spód - 130 g płatków owsianych - 4 łyżki miodu - 30 g masła rozpuszczonego - masa - 400 g kaszy (suchej) - 3 szklanki mleka - 1,5 szklanki słodzika/cukru (lub więcej jak ktoś lubi słodkie) - laska wanilii lub aromat waniliowy - 1 budyń waniliowy (40g) - 2 jajka Przygotowanie: - Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem. - Do przestudzonej kaszy dodajemy budyń, jajka, 1/2 szklanki mleka oraz 1/2 szklanki słodzika/cukru. 2 szklanki mleka gotujemy z 1 szklanką słodzika/cukru, laską wanilii lub aromatem i do gotującego wsypujemy kaszę. Ciasto przelewamy na spód (masa nie powinna być zbyt gęsta i łatwo się przelać do formy) i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 60 minut. - Do ugotowanej kaszy dolewamy 1/2 szklanki mleka i wszystko blendujemy na w miarę gładką masę. Waniliowe ciasto jaglane grudnia 18, 2020 / 2 Wygląda jak sernik, ale sera tam nie znajdziecie.