Składniki na zapiekankę z ziemniaków i jajek: 5 średnich ziemniaków 300 g cienkiej kiełbasy 5 jajka ugotowane na twardo 2 cebule pół szklanki bulionu łyżka śmietany 2 łyżeczki chrzanu tartego łyżka masła Zapiekanka z ziemniaków i jajek z sosem chrzanowym to dobry pomysł na wyjątkowo pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Potrawa jest łatwa do przygotowania, a także tania, gdyż powstała z prostych, niewyszukanych składników, które zazwyczaj znajdują się w każdym domu. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami – ziemniaki, cebula z kiełbasą, jajka i znowu ziemniaki. lub ostra Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Sos zdejmujemy z palnika i dodajemy chrzan zmieszany ze śmietaną, sól, pieprz i paprykę. Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w plasterki. Zapiekankę można podać z ulubioną surówką ze świeżych warzyw.