Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty

Milena
Obiad
01.12.2020 12:57
Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty

Składniki na bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty: 1 kg łopatki wieprzowej średniej wielkości biała kapusta (1,5 kg) 1,5 kg kiszonej kapusty 500 g kiełbasy (dobrej jakości z rodzaju suchych) 700 g boczku wędzonego 50 g śliwek wędzonych 20 g grzybów suszonych cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki smalcu ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, kminek Przygotowanie Na patelnię z rozgrzaną łyżką smalcu wrzucamy najpierw cebulę z boczkiem i smażymy kilka minut, następnie dodajemy kiełbasę i smażymy do zarumienienia się składników. Podsmażone składniki wrzucamy do bigosu i całość gotujemy na małym ogniu przez około 45 minut, od czasu do czasu mieszając, aby nic się nie przypaliło. Z podanych składników wyjdzie naprawdę wielki gar bigosu (bez garnka większego niż 5 litrów, nie ma co się zabierać za gotowanie), dlatego to, co nie zjemy przekładam do woreczków i odkładam do zamrażalki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę grzyby wraz z wodą w której się moczyły i śliwki pokrojone w kostkę. Białą kapustę szatkujemy, przekładamy do dużego garnka, wlewamy około 1,5 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu jakieś 10 minut. Obsmażamy kilka minut do zarumienienia, następnie zalewamy szklanką wody, nakrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu około godzinę, aż łopatka będzie miękka. Odmrożony bigos smakuje nawet lepiej niż świeży i jest świetnym daniem awaryjnym na obiad, kiedy akurat nie mam czasu na gotowanie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2013/09/bigos-ze-slodkiej-i-kiszonej-kapusty/