Ciasto: - 1/2 kg mąki, - 2 łyżki cukru, - 50 g świeżych drożdży, - 1/2 szklanki lub ciut więcej ciepłego mleka, - 2 jajka+1 jajko do posmarowania ew. samo żółtko, - 100 g rozpuszczonego masła, - 1 płaska łyżeczka soli. Polecam Składniki: Farsz: - 200 g kapusty kiszonej, - przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, kminek, liść laurowy. - 1 kostka rosołowa wołowa, - 1 kg pieczarek, - 3 cebule, - 3 ząbki czosnku, - odrobina masła. Wykonanie: Kapustę gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki wołowej rosołowej (najlepiej tej domowej) do miękkości doprawiamy do smaku (w zależności czy jest kwaśna i słona). Pieczarki tniemy w plasterki, lub na mniejsze kawałki, dusimy do miękkości na odrobinie masła, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 1. Zawartość torebki z warzywami wsyp do litra zimnej wody, dodaj 1 łyżeczkę masła lub oleju, gotuj przez 20 minut od zawrzenia. Co prawda u mnie w domu rodzinnym jada się zupę grzybową z uszkami, ale w tym roku święta będą inne. Jest to bardzo pyszny i szybki barszcz czerwony o zdrowym składzie: buraki suszone (68%), kwas: suszony kwas mlekowy, cebula suszona, sól morska, marchew suszona, majeranek, czosnek, ziele angielskie, pieprz. Przed samym podaniem możemy je na chwilę podgrzać w piekarniku aby ponownie były pyszynie chrupiące. Następnie mieszankę z przyprawami rozprowadź w 250 ml zimnej wody i wlej do zupy. Drożdże zasypujemy łyżką cukru, dodajemy 1 łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka i dokładnie mieszamy. Do tego upiekłam pierożki z kapustą i pieczarkami, niebo w gębie. Zostaję w domu z moją najbliższą rodziną. 3. Ugotowany barszcz odstaw przynajmniej na 10 minut. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia. Dodatkowo: - 1 barszcz marki SYS Obiady Babic Zosi, - odrobina cytryny/zakwasu buraczanego.