Paszteciki z mięsem i kapustą

Obiad
08.12.2020 10:44
Paszteciki z mięsem i kapustą

Dodatkowo: jajko do posmarowania pasztecików mak lub sezam do posypania Farsz: 700 g. mięsa drobiowego, miałam ćwiartki (waga po ugotowaniu i obraniu z kości) 500 g. kiszonej kapusty 1 cebula 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz Wykonanie: Margarynę roztopić i zostawić do wystudzenia. Dodatkowo: Składniki: Ciasto: 1 kg mąki pszennej 1 kostka margaryny (250 g.) 100 g. drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 4 jajka 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Można pokroić w drobną kosteczkę, i taką dodać do zmielonego mięsa, lub pokroić w większe kawałki i rozdrobnić razem z mięsem. Zawsze staram się rozłożyć pracę tak, żeby nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę. Ja na początek wsypuję 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Kapustę ugotować i odcisnąć, ale nie za mocno, żeby farsz nie był suchy. Ja jestem już w przedświątecznym transie :) Bardzo lubię ten czas. Paszteciki z tego ciasta, robię od lat. Gotowe paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chodzi o potrawy, to cześć z nich przygotowuję wcześniej. Mięso z marchewką i pietruszką, również ugotować. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, około 30 minut. Odstawić na około 15 minut. Robię taki na jaki akurat mamy ochotę. Dobrze się z nim pracuje. Tym razem zrobiłam z mięsem i kapustą. Następnie pokroić na mniejsze kawałki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2020/12/paszteciki-z-miesem-i-kapusta.html