można podać je z ziemniaczkami, kluskami śląskimi lub po prostu z chlebem - Ale na pewno będzie pysznie- polecam Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych 2 cebule 2 ząbki czosnku kilka suszonych śliwek kilka suszonych grzybków 150 g wędzonego boczku 1 kg kiszonej kapusty 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku(u mnie mielony) sól i pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Następnie na dno naczynia żaroodpornego wykładamy podsmażoną kapustę na kapustę wykładamy żeberka (na stojąco ,wciskając w kapustę, przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok 2 godzin. Smacznego!! Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i cebulę, smażymy i jak zacznie się rumienić dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy jeszcze minutkę i dodajemy odciśnięta kapustę, suszone śliwki i namoczone grzybki (ja dodaje z odrobiną wody w której się moczyły).Dodajemy również majeranek, kminek ,sól i pieprz. Pyszne i mięciutkie żeberka ,pieczone na kiszonej kapuście- prosty przepis na pyszny obiad na co dzień i od święta.