Placki ziemniczane

Obiad
03.12.2020 10:14
Placki ziemniczane

Placki ziemniaczane z cebulą Ziemniaki 1500 g Cebula 1 sztuka Czosnek 1 ząbek Oliwa 20 g Mąka pszenna 100 g Mąka ziemniaczana 1 łyżeczka Jogurt 20 g Sól, pieprz, majeranek do smaku Olej do smażenia wg uznania Ale podstawa jest jedna: ziemniaki! Ze względu na to, że staram się aby moje placki były daniem samym w sobie, dodaję do nich składniki, które podkręcą ich smak. Gdybym miała wybrać jedno z dań, które mogłabym jeść dzień w dzień to po pizzy chyba znalazłyby się placki ziemniaczane. Chociaż uważane są za tradycyjne danie kuchni polskiej, to można je znaleźć w menu praktycznie każdego kraju, w którym od lat są znane ziemniaki. Jest też wielu zwolenników (nigdy nie potrafiłam tego zrozumieć) placków ziemniaczanych na słodko podawanych z kryształkami cukru lub sosem jabłkowym. Najczęściej można się spotkać z plackami ziemniaczanymi podawanymi z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym. To danie z bazy comfort food, które przede wszystkim ma nam dać satysfakcję z jedzenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://rabarbarowo.pl/placki-ziemniaczane/