Składniki na amerykańskie ciasteczka piernikowe: 200g masła 75g cukru drobnego do wypieków 75g cukru trzcinowego 100g mąki migdałowej 100g mąki pszennej 2 jajka 30g kakao 20g przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200g czekolady mlecznej 50g czekolady gorzkiej 80% 4 łyżki likieru amaretto Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Seria będzie polegać na tym, że co 2 dni będą publikowane różne wypieki świąteczne, są to m.in. ciasteczka amerykańskie różnego rodzaju, pierniczki, kruche ciasteczka, świąteczny jabłecznik, piernik z jabłkami, korzenne brownie, migdały w karmelu, a także wiele więcej… Z ciasta formujemy średniej wielkości kulki, układamy je na blaszce w dużych odstępach (u mnie zmieściło się 9 lub 12, w zależności jakiej wielkości ciastka robiłem) Miękkie masło ubijamy do puszystości z dodatkiem cukru, cukru trzcinowego i soli, na samym końcu dodajemy jajka w temperaturze pokojowej. Pieczemy w 180°C przez około 13 minut w zależności od piekarnika i wielkości ciasteczek, najlepiej samemu dopasować czas pieczenia. 🙂 Dodatkowo będą się także pojawiać posty z różnymi ciekawymi przepisami pomiędzy ustalonym terminem, ale będą one się pojawiać nieregularnie. Chłodzimy przez około godzinę w lodówce, a w międzyczasie blachę wykładamy papierem do pieczenia.