Pierniczki z malinowym lukrem

Magdalena
Ciasta
02.12.2020 13:16
Pierniczki z malinowym lukrem

Składniki: Na pierniczki: 100 g miękkiego masła (opcjonalnie margaryny) 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka naturalnego kakao (kakao bez cukru) 1/4 szklanki płynnego miodu (0,25 szkl) 1/3 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej + do podsypania podczas wałkowania 1 płaska łyżeczka sody Na malinowy lukier: około 1 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki dobrej jakości syropu malinowego – polecam syrop malinowy Vitberry (prosty skład)* (prosty skład)* 1-2 wody *na hasło okruszki 10% rabatu na zakup syropów na https://www.vitberry.pl/ Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, kakao, cukier puder i przyprawę do piernika. Polecamy i Wam miękkie domowe pierniczki skąpane w prostym malinowym lukrze, a do tego rozgrzewająca herbata z syropem malinowym i dzień wydaje się być jeszcze piękniejszy. Odrywamy kawek ciasta i rozwałkowujemy na grubość od 3 mm do 5 mm (ja przeważnie robię 4 mm, zbyt cienko rozwałkowane ciasto sprawi, że pierniczki nie wyjdą miękkie i puszyste). Domowe pierniczki z malinowym lukrem Dziś mam dla Was przepis na wyjątkowe pierniczki. Takim syropem można polewać desery, dodawać je do lukru, do ciast, ciasteczek i oczywiście do wody lub herbaty 😉 Jak przygotować szybkie pierniczki z malinowym lukrem? Zbyt długo pieczone pierniczki będą twardsze. Pierniczki układamy na kratce i zdobimy malinowym lukrem. W razie potrzeby można dodać odrobinę miodu (jeśli ciasto źle się lepi) lub podsypać rękę odrobiną mąki (jeśli ciasto wyjdzie zbyt klejące). Przepis na pierniczki z malinowym lukrem jest naprawdę prosty. Dlatego warto po około 9-10 minutach pieczenia sprawdzić stan upieczenia pierniczków – jeśli dół jest odpowiednio zarumieniony pierniczki można wyciągać. Pierniczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 12 minut. Cukier puder przesiać do miski, dodać syrop malinowy i w razie konieczności tyle wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję lukru. Pierniczki z tego przepisu wychodzą miękkie i można je od razu jeść. Na hasło okruszki macie 10% rabatu na zakupy. Polałam je pysznym malinowym lukrem na bazie syropu malinowego. Za oknem piękna biel, a my całą rodzinką korzystamy z wolnej chwili i jemy takie o to pierniczki. Czas pieczenia może być rożny w zależności od piekarnika i grubości pierniczków. Miskę z ciastem wkładamy do lodówki na czas rozgrzania piekarnika. Znajdziecie tam syropy: malinowy, wiśniowy czy truskawkowy w naprawdę dobrych cenach i prostym składem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/pierniczki-z-malinowym-lukrem/