Rolada buraczkowa ze śledziem👇 Pyszna rolada na bazie biszkoptu z buraczkami i nadzieniem z serka ,korniszonów i śledzi na ciasto: na ciasto: 1 ugotowany burak 1 jajko, 1 łyka oliwy 130 g maki pszennej 200 ml mleka pół łyżeczki soli na nadzienie: słoik śledzi po wiejsku 2 ogórki korniszony 300 g serka kanapkowego 1 łyżka majonezu szczypiorek, sól i pieprz Przygotowanie: na nadzienie: Buraka ugotujemy ,studzimy ,obieramy i miksujemy blenderem na papkę, dodajemy żółtko, mleko i sól, mąkę i olej - mieszamy . Składniki: 4 kromki chleba słoiczek grzybków marynowanych 3-4 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 2 jajka na twardo 3 filety śledziowe ala matjas 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki pokrojonego szczypiorku sól i pieprz Przygotowanie: Matjasy moczymy w zimnej wodzie przez ok 1,5 - 2 godziny, w międzyczasie wodę 2-3 razy wymieniamy. Grzybki, ogórki, jajko, śledzia i cebulkę kroimy drobniutko w kosteczkę, śledzia mieszamy z musztardą ,szczypiorkiem i oliwą .Za pomocą ringu wykrajamy z chleba okrąg i na nim w środku naszego koła układamy warstwowo ,śledzie, następnie ogóreczki, cebulkę, grzybki, na wierzch jajko .zdejmujemy ring i dekorujemy jeszcze odrobiną zielonego koperku .Składników wystarczyło mi na 4 spore tatary. 👇👇👇 Sałatka śledziowa we francuskich rożkach 👇 Są pyszne ,chrupiące ciasto francuskie wypełnione prostą sałatką śledziowa Składniki: op. ciasta francuskiego mała puszka groszku mała puszka kukurydzy pół cebulki 3 korniszony 3 filety ala matjas 2 jajka na twardo majonez jajko do posmarowania i odrobina maku do posypania Przygotowanie: Matjasy moczymy w zimnej wodzie przez ok 1,5 - 2 godziny, w międzyczasie wodę 2-3 razy wymieniamy. Składniki: 2-3 ugotowane ziemniaki 2 ugotowane marchewki 2 jajka ugotowane na twardo 1 cebula kilka matjasów lub gotowych śledzi wiejskich 3 ugotowane buraczki 3 ogórki kiszone 3-4 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz Przygotowanie: ziemniaki i marchewkę gotujemy do miękkości, w osobnym garnku gotujemy buraczki. Na dno każdego słoiczka dajemy łyżkę śledzi z cebulką, na śledzie łyżeczkę sosu majonezowego, na to ziemniaki, solimy i posypujemy pieprzem, następnie buraczki i łyżeczka sosu, ogóreczki ,marchewka i znowu łyżeczka sosu.na wierzch jajeczko, solimy i gałązka koperku. Przygotowujemy sałatkę -w misce mieszamy pokrojone w koskę wymoczone wcześniej matjasy, odsączone z zalewy groszek i kukurydzę, ogórki, cebulkę i jajko również pokrojone w kostkę, dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Śledź pod pierzynką👇 Pyszna sałatka, z gotowanych warzyw ze śledzikiem, można ją podać w małych porcjach na raz lub w jednej dużej salaterce Ciasto francuskie dzielimy na tyle pasków wzdłuż ile mamy rożków(ok 6-8 szt).każdy rożek okręcamy paskiem ciasta jak rurki .układamy je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia ,smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem. Śledzie uwielbiam w każdej postaci , zawsze mam jakieś w lodówce, często z nimi eksperymentuje i mam nadzieje ,że wam też się któraś z moich propozycji spodoba . Serek mieszamy z pokrojonymi w kostkę ogórkami i posiekanym szczypiorkiem , 2 łyżkami posiekanej cebulki którą wyjmiemy również ze słoika ze śledziem i łyżką majonezu Śledzie wyjmujemy z zalewy, ususzamy z zalewy i kroimy wzdłuż na pół. Pięknie podane urozmaicą wasz stół na każdej domowej imprezie ,nie tylko na święta. Zapraszam również na inne moje przepisy na przekąski: Przygotowujemy z folii aluminiowej rożki jak na zdjęciu poniżej. Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto buraczkowe wykładamy (papierem do góry) na ściereczkę i delikatnie zdejmujemy papier. Ziemniaki, buraczki, marchewkę i jajka ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Blaszkę do pieczenia ( 35×25 cm ) wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy na nią masę buraczkową.