Starasz się, aby Twoja dieta była zróżnicowana i bogata w składniki odżywcze? Sięgasz po zdrowe, pełnowartościowe produkty i unikasz przetworzonych potraw? Zastanawiasz się, czy wybierasz właściwie? Z poniższego artykułu dowiesz się, jakie oleje są najlepsze do smażenia, a jakich powinnaś unikać.
Tłuszcze w diecie
Tłuszcze są niezbędnymi składnikami odżywczymi w codziennej diecie. Bardzo ważne jest to, jakie tłuszcze wybieramy i spożywamy. Szkodliwe dla naszego organizmu są tłuszcze nasycone, które znajdują się m.in. w wysoko przetworzonej żywności. Natomiast tłuszcze nienasycone, dostępne w wielu produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Jaki olej jest najlepszy do smażenia?
Nie każdy tłuszcz nadaje się do smażenia. Wysokie temperatury powodują rozpad tłuszczów i powstawanie toksycznych dla zdrowia związków. Do smażenia najlepiej wybrać tłuszcze o wysokiej zawartości nasyconych lub jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz o wysokiej temperaturze dymienia.
Na czym smażyć?
Tłuszcze, które nadają się do smażenia to między innymi olej rzepakowy, olej kokosowy, masło klarowane, smalec lub rafinowana oliwa z oliwek.
Oliwa z oliwek
Do smażenia i pieczenia potraw nadaje się tylko rafinowana oliwa z oliwek. Nierafinowana oliwa zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na zdrowie. Oliwa extra virgin jest doskonałym dodatkiem na zimno do potraw, sałatek i sosów. Oprócz tego spowalnia procesy starzenia się i wspomaga pracę układu nerwowego, przyspiesza metabolizm, obniża poziom cholesterolu. Należy pamiętać, że substancje, które zawiera są bardzo zdrowe na surowo, ale pod wpływem wysokich temperatur stają się toksyczne dla organizmu.
Masło klarowane
Dobrze znosi wysokie temperatury, ma bardzo wysoki punkt dymienia, aż 250°C . Zawiera 60% tłuszczów nasyconych i 37% jednonienasyconych. Nadaje się do długotrwałego smażenia, w głębokim tłuszczu. Polecane do przygotowywania mięsa.
Olej rzepakowy
Nadaje się do krótkiego smażenia, zawiera dużo tłuszczów nienasyconych i ma bardzo wysoką temperaturę dymienia. Warto na nim przyrządzać warzywa, filet z piersi kurczaka, ryby.
Jakich olejów unikać?
Podczas smażenia unikaj margaryny, masła, oleju słonecznikowego, sojowego, lnianego i z pestek winogron. Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które źle znoszą wysokie temperatury. Oprócz tego wysoka temperatura powoduje tworzenie się szkodliwych dla zdrowia związków, które zwiększają ryzyko chorób serca i nowotworów.