Ilość kalorii – 550 kcal UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne i podane dla całej sałatki Makro: białka 14,3 g, tłuszcze 32,9 g, węglowodany 53,9 g Stopień trudności: średni Składniki: - 125 g selera naciowego (5 gałązek) - 400 g pomarańczy, najlepiej deserowych (2 nieduże sztuki) - 50 g sera feta (miękkie zamienniki się nie nadadzą) - 30 g czarnych oliwek (10 sztuk) - 40 g czerwonej cebuli (1/2 średniej sztuki) - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka octu winnego (można zastąpić jabłkowym) - sól/pieprz (pieprz najlepiej prosto z młynka) Zupełnie jak w przypadku pomarańczy i suszonych pomidorów, czyli połączenia z tego przepisu na sałatkę z pomarańczy w wersji wytrawnej (klik!). Przyznam się, że sama niektóre instrukcje czytałam dwa razy, a też nie jestem pewna, czy w dzisiejszych czasach wszyscy mają w kuchni mandolinę, na której by mogli przygotować wstążki z selera 😉 - Według Alaina Ducasse ta akurat sałatka z selera naciowego i pomarańczy smakuje najlepiej schłodzona, więc możesz wymieszać składniki na sucho, wierzch sałatki udekorować listkami selera, po czym wsadzić osobno sos i sałatkę do lodówki. Zestawienie składników może wydawać się kontrowersyjne, ale powiem ci, że sama się nie spodziewałam, iż feta z pomarańczą będzie mi tak bardzo smakować! Wycięte fileciki z pomarańczy przekrawaj na pół i dodawaj do miski z resztą warzyw. Ja wiem, że trudniejsza wersja była dość skomplikowana, ale pocieszę cię, że przepis podwędziłam od faceta, który ma na swoim koncie gwiazdki Michelin, możesz więc pękać z dumy! Zawsze mnie wkurzało, że jak robię sos bolognese, to zostaje mi kilka gałązek selera i nie bardzo wiem co z nim zrobić. Sposób wykonania: - Sałatkę z selera naciowego i pomarańczy można zrobić na dwa sposoby. No dobrze, a jak w ogóle smakuje ta sałatka z selera i pomarańczy? Bo wiesz, ja sobie nawet pozwoliłam na maciupeńką modyfikację, mianowicie nie dodałam listków z 2 gałązek natki pietruszki, uznałam to za fanaberię 😉 Tylko ciii. Jedynym dziwactwem jest ocet winny, ale tak, jak napisałam na liście składników -możesz go spokojnie zamienić na jabłkowy i też powinno być spoko. W czasie filetowania wylatuje z pomarańczy sporo soku, który będzie ściekał prosto do miski. Nie wyrzucaj tego, co zostało po filetowaniu, bo da się z tego jeszcze wycisnąć sok. Odłożone kawałki pomarańczy przekrój na pół i dodaj do miski z resztą warzyw. Seler pocięty na wstążki jest wyjątkowo delikatny i nie dominuje tak bardzo, jak się obawiałam. Z przepisu z jego książki wynika, żeby najpierw polać sałatkę sosem, a potem schłodzić. - W sałatce są też oliwki i feta, a najlepiej będzie się nimi zająć jeszcze przed krojeniem pomarańczy. Może sałatka nie będzie wyglądała tak samo, ale z pewnością będzie smaczna! Pomyślałam więc, że przełożę oryginalny przepis z książki na wersję dla ludu. Wyciągnij łykowate nitki tak, jak robi się z fasolą szparagową. Ja jednak odradzam taką kolejność, bo wiadomo, że sałatki najlepiej się trzymają, gdy polewa się je sosem tuż przed podaniem. Możesz też pociąć fetę w paski o tej grubości i je rozkruszyć palcami na podobne rozmiarowo kawałki o nieregularnych kształtach. Przypomniałam sobie, że wiele osób ma problem z tym, jak wykorzystać seler naciowy. Dlaczego sałatka z selera naciowego i pomarańczy? Na początek oderwij listki z gałązek i odłóż je do miseczki. Dlatego, gdy znalazłam w książce Naturalnie (autor: Alain Ducasse) przepis na tę właśnie sałatkę, to wiedziałam, że muszę spróbować! No dobrze, to już koniec z tym pituleniem, czas się brać do roboty! Sałatka jest lekka, świeża, a jeśli użyjesz tak, jak ja, pomarańczy deserowych, to będzie miała fajny, słodki akcent. Sałatka składa się raczej z dostępnych składników.