Składniki: Ciasto (spód):- 1 i 1/2 szklanki mąki, - 1/2 kostki masła schłodzonego, - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, - 1 żółtko, - 2 łyżki śmietany 18%, - 2 łyżki cukru drobnoziarnistego do wypieków, - 2 łyżki kakao, - szczypta soli. lub dla ułatwienia możemy użyć gotowego ciasta kruchego 400 g (Kętrzyński) i zrobić wg przepisu na opakowaniu, Masa serowa: - 1 kg twarożek sernikowy (wiaderko), - 5 dużych jajek, - 1 szklanka cukru (lub więcej do smaku), - 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, - 1/2 kostki masła (stopionego ostudzonego). Może na początku wyglądać jakby masło nie chciało się zmieszać z karmelem, ale po ok. 2 min. masa ładnie połączy się. Po wyjęciu i chwili wystygnięcia, gdy boki sernika będą wysokie, a góra opadnie możemy sernik wyjąć z formy położyć na większej desce do krojenia (mam taką kwadratową z Ikea) i przykrywamy górę sernika szkłem hartowanym. Kiedy całkowicie się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru dodajemy masło i energicznie mieszamy, aż tłuszcz połączy się z karmelem. Solony karmel: - 1/2 kostki masła, - szklanka cukru, - 1/2 szklanki śmietanki 30% - 1 łyżeczka soli gruboziarnistej świeżo zmielonej. Na początku cukier będzie sklejał się, a następnie wszystko się ładnie rozpuści. Jeśli sernik jest dość blady zdejmuję papier do pieczenia z góry sernika i piekę, aż ładnie się zarumieni. Na sernik wylewamy solony karmel lekko po wystygnięciu i zgęstnieniu, na to kładziemy popcorn, batoniki i precelki. Należy tylko często mieszać, żeby nie spalił garnka i uważać na przypalenie cukru, bo stanie się gorzki. Dobra rada: Ja od razu przykryłam wierzch sernika papierem do pieczenia, aby za bardzo się nie spiekł. Po godzinie sprawdzamy czy na serniku urosła górka po całości, a najbardziej na środku. Cukier wsypujemy do garnka o grubym dnie (unikamy czarnych, gdyż nie będziemy widzieć jak karmelizuje się cukier). Gdy zauważymy że za bardzo się spieka możemy przykryć papierem do pieczenia wierzch. Mi osobiście sernik smakuje na drugi dzień, gdy już stężeje leżąc całą noc w lodówce. W tym czasie w misie miksera mieszamy masę serową: wkładamy ser, cukier, mieszamy. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny w 180°C do wyrośnięcia.