Składniki: na ciasto szpinakowe: 400g mrożonego szpinaku 4 jajka,2 łyżki mąki pszennej 2 ząbki czosnku sól i pieprz na masę pieczarkową: 500 g pieczarek sól pieprz,150 g serka kanapkowego pół czerwonej cebuli majonez na masę szynkową: 300g szyneczki drobiowej 1 papryka pieczona bez skórki lub świeża czerwona pęczek szczypiorku łyżeczka musztardy, majonez na masę serową: 300 dag sera żółtego 1-2 ząbki czosnku, majonez dodatkowo: ok 7 kromek chleba tostowego 3 jajka na twardo do dekoracji Przygotowanie: Składamy sałatkę: Na spód kładziemy pierwszą część ciasta szpinakowego następnie wykładamy na niego masę pieczarkową, wygładzamy następnie układamy kromki chleba tostowego jedna koło drugiej następnie wykładamy masę szynkową ,wygładzamy i drugą część ciasta szpinakowego na wierzch wykładamy masę serową i rozsmarowujemy ją dokładnie na całej powierzchni. robimy masę pieczarkową: Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na odrobinie oleju ,doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. robimy masę serową: Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i 2-3 łyżki majonezu, mieszamy dokładnie. Następnie brzegi naszego tortu smarujemy majonezem ,wierzch posypujemy pokrojonym drobno pozostałym szczypiorkiem i układamy na wierzchu plastry jajek na twardo. robimy masę szynkową: Szynkę i paprykę kroimy drobno w kostkę, pół pęczka szczypiorku siekamy drobniutko, dodajemy musztardę i ok 2 łyżek majonezu, mieszamy. Wykładamy ją na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia ,wygładzamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 20 min. Zobaczcie krótki film jak zrobić taki tort krok po kroku 👇👇👇 Zaczynamy od upieczenia ciasta szpinakowego: Szpinak rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody, miksujemy razem z żółtkami ,mąką ,czosnkiem i solą.