Składniki na panna cottę: 500ml śmietanki kremówki 30% 500ml mleka 3.2% 160g cukru 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią 5 płaskich łyżeczek żelatyny Składniki na mus śliwkowy: 1kg śliwek węgierek łyżka cukru 1/4 szklanki wody 7g żelatyny Żelatynę namaczamy w minimalnej ilości wody. Jeżeli w tym momencie przelejemy masę do kubeczków, ziarenka wanilii opadną na dno i zepsuje się cały efekt. Dodajemy cukier, wodę i gotujemy do momentu, aż śliwki się lekko rozpadną, ale żeby cały czas były one wyczuwalne. Deser robi się w krótką chwilę, a efekt końcowy jest naprawdę świetny i jestem pewny, że jak ktoś go wypróbuje raz, to zrobi go kolejny raz. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny, by lekko stężały i zajadamy się pysznym deserem. Warstwa słodkiej i aromatycznej panna cotty w połączeniu z lekko kwaśnym musem śliwkowym to idealne połączenie. Do garnuszka dodajemy śmietankę kremówkę, mleko, cukier, oraz cukier z prawdziwą wanilią.