Wartość odżywcza 1 kawałka: (20) 163 kcal B 2 g W 8 g T 13 g Składniki: - herbatniki około 20 szt. (użyłam pełnoziarnistych) - 800-1000 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) - 400 ml śmietanki 30 % - 250 g mascarpone - 2 galaretki wiśniowe +250 ml wrzątku - 2 galaretki przezroczyste (użyłam smak truskawka-wanilia) +300 ml wrzątku - pół szklanki słodzika/cukru (ja pominęłam ze względu na cukier w galaretkach) - pół szklanki wiórków kokosowych - Gotujemy 250 ml wody i wsypujemy dwie galaretki wiśniowe. 200 g śmietanki ubijamy na sztywno i dodajemy połowę mascarpone oraz 2 łyżki wiórków kokosowych. Miksujemy resztę śmietanki z mascarpone i wiórkami kokosowymi, mieszamy z galaretką i wylewamy na stężałą masę wiśniową. Wszystko razem mieszamy dokładnie i na koniec dodajemy ostudzoną przezroczystą galaretkę, krótko mieszając. Śmietanowiec z wiśnią w galaretce bez pieczenia Proste i efektywne ciasto na zimno. Chłodzimy w lodówce co całkowitego stężęnia i spożywamy najlepiej w ciągu 2 dni. Przepis zobaczyłam na stronie To co lubię-gotuję i musiałam go wykonać w swojej wersji. - Gotujemy 150 ml wody i dosypujemy 1 galaretkę przezroczystą, mieszamy do rozpuszczenia i ostawiamy do ostudzenia.