Piernik staropolski dojrzewający cz. I

cytrynowa babeczka
Ciasta
19.11.2020 17:28
Piernik staropolski dojrzewający cz. I

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cytrynowababeczka.pl/piernik-staropolski-dojrzewajacy-cz-i/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Piernik staropolski dojrzewający - cz. I

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 180 min
  • Czas przygotowania: 60 min
  • Szacunkowy koszt: 50 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kaloryczność: ok. 5300 kcal
  • Białko: ok. 120 g
  • Tłuszcz: ok. 200 g
  • Węglowodany: ok. 1000 g

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 600 g miodu
  • 400 g cukru
  • 250 g masła
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 ml koniaku

Przepis

Piernik staropolski dojrzewający to prawdziwy rarytas, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom słodkości. Przygotowanie go wymaga nieco czasu i cierpliwości, ale efekt jest absolutnie wart każdej poświęconej sekundy. Jego niezwykły smak, aromat i konsystencja sprawiają, że to ciasto jest idealnym wyborem na święta, spotkania rodzinne czy inne specjalne okazje. To danie, które zawsze robi wrażenie i zostawia niezapomniane wspomnienia. Kawałek takiego piernika to prawdziwa uczta dla podniebienia - delikatna, ale wyrazista miód i cukier idealnie komponują się ze szczyptą cynamonu i goździków. Wszystko to idealnie podkreśla smak koniaku, który dodaje ciastu wyjątkowego charakteru. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu i przekonania się na własnej skórze, jak wspaniały może być smak prawdziwego, staropolskiego piernika!

  • Zagotuj miód z cukrem, studź.
  • Dodaj do miodu masło i mieszaj do rozpuszczenia.
  • Wbij jajka, dodaj sody oczyszczonej oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Dodawaj małymi porcjami mąkę, cały czas mieszając.
  • Gdy ciasto jest już gładkie, zagniataj je rękami, dodając na końcu koniak.
  • Uformuj z ciasta kulkę, owiń ją folią spożywczą i odłóż w chłodne miejsce na 3 tygodnie.
  • Po upływie tego czasu, ciasto rozwałkuj na foremki i piecz w piekarniku.