Tatar ze śledzia z majonezem

Tatar ze śledzia z majonezem

jabłko j ajko ugotowane na twardo 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone garść świeżego koperku 2 ugotowane lub upieczone buraki czerwone (średniej wielkości) 1-2 łyżki majonezu sól i pieprz opcjonalnie łyżeczka octu spirytusowego lub soku z cytryny Śledziową sałatkę ułożyłam na spodzie z buraczków, ale jeśli chcesz, możesz wszystkie składniki razem wymieszać – wtedy tatar będzie różowy😉 Użyte buraczki mogą być ugotowane w skórce lub upieczone (będą mieć ciemny wyrazisty kolor). Buraki w skórce należy piec w piekarniku przez około 60 minut w temperaturze 200 stopni lub gotować w rondlu przez około 60-90 minut (zależnie od wielkości). Buraczki zetrzyj na tarce o dużych oczkach – możesz je wymieszać z pozostałymi składnikami lub ułożyć na dnie pierścienia kuchennego i przykryć sałatką ze śledzia. Po 2-3 godzinach moczenia sprawdź, czy są nadal zbyt słone – jeśli tak, wymień wodę na świeżą i ponownie odstaw na godzinę lub dwie. Natomiast śledzie solone należy namoczyć w zimnej wodzie lub mleku i odstawić na kilka godzin, by sól odmokła.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarnesos.com.pl/tatar-ze-sledzia-z-majonezem/