Bakterie probiotyczne mają szeroki zakres działań. Wspomagają trawienie i leczenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego, łagodzą efekty nietolerancji laktozy, wspomagają układ odpornościowy i zmniejszają ryzyko występowania alergii. Po probiotyki warto sięgać każdego dnia, alternatywą dla farmaceutyków są te naturalnie występujące w produktach spożywczych.
Produktów, które są bogate w probiotyki, nie ma zbyt wiele. Jednak tych kilka, które zawierają bakterie probiotyczne warto znać i włączyć do codziennej diety. Są to produkty łatwo dostępne, jednak tylko te najwyższej jakości, będą ich cennym źródłem.
Przetwory mleczne
Dobrej jakości jogurty, maślanki kefiry, a także zsiadłe mleko to bardzo bogate źródła bakterii Bifidobacterium i Lactobacillus. Wybierając je, czytajmy etykiety, zwracając szczególną uwagę na to, których szczepów użyto do ich produkcji. Składników powinno być jak najmniej, a cukru w ogóle.
Kiszona kapusta
Na początek warto zaznaczyć, że kiszona kapusta, a kwaszona kapusta to zupełnie inne produkty. W tej drugiej nie znajdziemy dobrych bakterii. Pojawiają się one w naturalnym procesie kiszenia za sprawą właśnie bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus plantarum. Kiszona kapusta jest także bogatym źródłem witaminy C i z grupy B. Wzmacnia nasz organizm i zapobiega infekcjom.
Kiszone ogórki
Bakterie kwasu mlekowego namnażają się w czasie kiszenia ogórków podobnie jak w przypadku kapusty. Tu również znajdziemy witaminy z grupy B. Jedzenie kiszonych ogórków pozytywnie wpływa na naszą koncentrację, układ nerwowy, trawienny i oczyszczanie organizmu.
Zakwas z buraków
Zarówno sok, jak i zakwas z buraków jest bogaty w szczepy bakterii probiotycznych. Znajdziemy w nim także witaminy z grupy B, witaminę C, A, E i K, żelazo, fosfor, wapń, kobalt, potas i magnez. Zakwas z buraków wzmacnia odporność, obniża ciśnienie, łagodzi przebieg menopauzy, wspomaga pracę nerek i wątroby, działa antynowotworowo, dodaje energii i zwiększa przyswajalność żelaza, którego sam jest źródłem. Wszystko, co najlepsze!
Rejuvelac
Rejuvelac to napój, który należy przygotować samemu. Do jego zrobienia będziemy potrzebować kiełkujących nasion np. pszenicę kaszę gryczaną i komosę ryżową. Jego przygotowanie zajmie nam chwilę, a korzyści zdrowotne będą duże. Znajdziemy w nim m.in. kwas mlekowy, witaminy z grupy B i witaminę K. Prawidłowo przygotowany napój wzmocni nasz organizm.
Kwas chlebowy
Kwas chlebowy powstaje z udziałem drożdży i bakterii kwasu mlekowego. Nie należy go jednak mylić z łatwo dostępnym napojem o smaku kwasu chlebowego, w którym na próżno szukać drogocennych substancji odżywczych. Tylko tradycyjnie produkowany kwas chlebowy będzie naturalnym źródłem probiotyków.
Kombucha
Kombucha to kolejny napój bogaty w bakterie probiotyczne. Chociaż kombucha to faktycznie grzyb, a nie napój to właśnie powstały z grzybka napój spożywamy. Ten herbaciany grzybek to symbiotyczna kolonia bakterii i drożdży. Dodany do posłodzonej herbaty, przerabia cukier i herbatę na kwas glukuronowy, który odgrywa ważną rolę w procesie oczyszczania się organizmu. W procesie fermentacji powstaje napój bogaty nie tylko w bakterie probiotyczne, ale także witaminy z grupy B i aminokwasy.