Składniki na murzynek z jabłkami: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 4 jabłka (u mnie szara reneta) do dekoracji cukier puder lub polewa czekoladowa szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie: 1. Murzynek z jabłkami to czekoladowe ciasto ucierane z jabłkami, które znane jest również pod nazwą salceson. 4. Do miski wbijamy cztery jajka i ucieramy je z cukrem na najwyższych obrotach przez około 4-5 minut. Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową. 2. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Murzynek z jabłkami to pyszne, wilgotne i mega puszyste ciasto – idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Murzynek z jabłkami to niesamowicie proste i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto. Murzynka z jabłkami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Dodajemy składniki sypkie, czyli przesianą przez sitko mąkę, kakao oraz po łyżeczce proszku do pieczenia, sody oczyszczonej i cynamonu.