Fasolka po bretońsku

Agata
Obiad
09.11.2020 8:33
Fasolka po bretońsku

Najpopularniejsze to: fasola biała (np. jaś) fasola czerwona fasola zielona fasola pinto (czyli beżowa cętkowana) fasola szparagowa fasola nerkowa fasola czarna fasola mung fasola azuki Tradycyjna fasolka po bretońsku jest przygotowana z dodatkiem boczku i kiełbasy. Fasolka po bretońsku to taki nasz polski klasyk i najpopularniejsza potrawa, jeśli chodzi o dania z fasoli, natomiast zapewniam Was, że w Bretanii nikt nigdy o nim nie słyszał. Zresztą tak samo jak o rybie po grecku w Grecji, ruskich pierogach w Rosji czy też kawie po turecku w Turcji. Natomiast u mnie w domu bardzo lubimy też fasolkę z dodatkiem ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków, wtedy mamy już obiad kompletny. Czas przygotowania: 45 minut + czas oczekiwania Składniki: 400 g suchej białej fasoli 3 ziela angielskie 2 listki laurowe 400 g kiełbasy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów pelati sól pieprz majeranek Wykonanie: Fasolę namaczamy poprzedniego dania wieczorem. Ja od wielu lat robię ją tylko na bazie dobrej kiełbasy, ta wersja z boczkiem jest dla moich domowników i dla mnie za tłusta i zbyt ciężka. Suszona fasola jest produktem kalorycznym, 100 g zawiera aż 350 kcal, natomiast warto wspomnieć, że wywołuje długotrwałe uczucie sytości. Zawsze warto też przygotować większa porcje tego dania, bo najlepiej smakuje drugiego czy trzeciego dnia po ugotowaniu, kiedy wszystkie smaki fajnie się przegryzą. Zawiera witaminy z grupy(przede wszystkim działającej przeciwdepresyjnie tiaminy), A i C. Fasola to także źródło składników mineralnych, takich jak potas, magnez, wapń, fosfor i karoten. Kiełbasę kroimy w grubą kostkę i obsmażamy na patelni, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Fasola jest trzecim, po soi i grochu, źródłem białka (22%), daleko wyprzedzając pod tym względem mięso. Na pewno zwróciliście uwagę, że mamy dużo odmian fasoli, a wiecie, że jest ich prawie 400? Według mnie to jedno ze smaczniejszych dań jednogarnkowych, jakie się pojawia w polskiej kuchni, zaraz oczywiście po bigosie. Przygotowywane jest z łatwo dostępnych składników, które z reguły zawsze mamy pod ręką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2020/05/fasolka-po-bretonsku.html