Łącznie: 15 min Liczba porcji: 10 Składniki: 260 g mąki pszennej 300 ml mleka 2 jajka 1/3 szklanki oleju lub roztopionego masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dowolny dżem, krem czekoladowy czy owoce Jak zrobić mini pancakes? Wykonanie: Około 260g mąki pszennej przesiewamy do miski. Jeśli tylko szukasz podobnych przepisów na śniadaniowe placuszki to zachęcam do wypróbowania puszystych pancakes z nutellą w środku, bananowych placuszków śniadaniowych, puszystych placuszków z jagodami lub serniczków z patelni. Najlepiej nakładać taką samą ilość ciasta za pomocą łyżeczki (oczywiście w odstępach) na patelni, tak aby podczas smażenia się nie stykały i łatwiej je było obracać za pomocą silikonowej łopatki. Ja tym razem zaserwowałam moje mini pancakes z konfiturą z jeżyn i bananem, jednak równie dobrze możecie zastąpić domową nutellą na bazie orzechów laskowych, świeżymi owocami, powidłami śliwkowymi czy masłem orzechowym. Smażymy na bardzo małym ogniu (opcjonalnie pod przykryciem) żeby ładnie wyrosły i nie były spalone na zewnątrz, a surowe w środku. Faktycznie ich przygotowanie jest kilka minut dłuższe niż w przypadku zwykłych placków, ale za to prezentują się naprawdę fajnie na talerzu. Smażymy placuszki na patelni na małej ilości oleju. Jeśli będziesz je smażyć na dużym ogniu to szybko się przypalą, a w środku mogą nadal być surowe. Przepis na: Mini placuszki – pomysł na śniadanie! Następnie dodajemy 2 jajka (w temp. pokojowej), 2 łyżki cukru pudru oraz 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.