Co zrobić z pieczonej papryki Papryka pieczona w piekarniku lub na grillu może być składnikiem wielu ciekawych potraw, które kojarzą się przede wszystkim z kuchnią śródziemnomorską oraz bałkańską. Sałatki z pieczoną papryką Pieczona papryka świetnie pasuje do sałatek z serem feta i mozzarellą, oliwkami oraz innymi pieczonymi warzywami z dodatkiem octu balsamicznego. Paprykę pieczemy ok. 20 – 25 minut , do momentu aż skórka będzie brązowieć, a miejscami stanie się nawet czarna. , do momentu aż skórka będzie brązowieć, a miejscami stanie się nawet czarna. Papryka świetnie smakuje na surowo, na ciepło w leczo i peperonacie, a także jako suszona przyprawa np. w gulaszu. Pieczoną paprykę możemy podawać jako samodzielną przekąskę z dodatkiem oliwy i octu winnego lub balsamicznego oraz bagietki. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie pieczonej papryki: Zupa z pieczonej papryki Papryka to niezwykłe warzywo, które przywędrowało do nas z Nowego Świata i od kilku stuleci na dobre zagościło na europejskich stołach. Zupa krem z pieczonej papryki jest prosta w przygotowaniu, a do tego niezwykle smaczna. Upieczoną paprykę wyjmujemy z piekarnika i wkładamy do papierowej torby lub do suchego garnka ze szczelną pokrywką. Pieczenie papryki w piekarniku: Papryki przeznaczone do pieczenia dokładnie myjemy . przeznaczone do pieczenia . Szczególnie smaczna jest papryka pieczona, która może być podawana jako samodzielna przekąska lub być składnikiem zup, dodatkiem do sosów i sałatek. Pieczoną paprykę możemy także marynować i cieszyć się jej słonecznym smakiem w zimowych miesiącach. Oto prosty i szybki przepis na pieczoną paprykę w lekkiej zalewie octowej. Jak upiec paprykę w piekarniku – przepis krok po kroku Poradzimy, jak upiec paprykę w piekarniku i jak wykorzystać ten przysmak.