Pinot Grigio – wytrawne wino, które idealnie komponuje się z zielonymi warzywami. Mostaco – podawaj je z serami lub owocami morza. Słodkie białe wino sprawdza się natomiast do pikantnych oraz słodkich przystawek. Dobre wino do obiadu – zasady Podczas obiadu lub kolacji z gośćmi otwórz 2 lub 3 różne butelki i w związku z tym pozwól im dokonać wyboru. Merlot – wino odpowiednie do wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny oraz kurczaka. Cabernet – idealne wino do steków! Syrah – wino polecane np. do żeberek wieprzowych. Czerwone wino Pinot Noir – to czerwone wino pasuje do łososia, kurczaka oraz wieprzowiny o łagodnym smaku. Doskonale smakuje m.in. z serem brie lub szynką prosciutto, a także z łososiem lub malinami połączonymi z czekoladą. Planujecie już wizytę w sklepie z winami, mam nadzieję że już wiecie jakie wybrać wino? Sprawdziłem dla Was zasady łączenia wina i jedzenia. Białe wino do obiadu Chardonnay – pasuje głównie do białego mięsa. Jeśli Twój gość przyniósł wino otwórz je razem z innymi.