SKŁADNIKI - 2 bagietki pszenne - 100 g masła w temperaturze pokojowej - 3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1/2 łyżeczki oregano - 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur z koperkiem WYKONANIE Każdą z nich uformować w długą bagietkę (dostosowując do długości Waszych blaszek z piekarnika) i przełożyć na blaszkę posypaną mąką zachowując duże odstępy. W razie potrzeby podsypywać mąką, tak aby ciasto było gładkie i elastyczne (ja ciasto wyrabiam w misce, ale można to zrobić również na podsypanym blacie kuchennym). Z upieczonych bagietek można przygotować też chrupiące na ciepło z masłem czosnkowo-ziołowym. Obie bagietki naciąć ostrym nożem w odstępach około 3 cm, tak aby nie przeciąć ich do końca. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na około 2 godziny. Wyrośnięte bagietki naciąć bardzo ostrym nożem w 3-4 miejscach (patrz zdjęcia) i włożyć do piekarnika. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 30 minut do powstania zaczynu. Piec około 8 minut lub do momentu, aż bagietki odparują wodę i będą z wierzchu chrupiące. Uformowane bagietki przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 30-60 minut. Chrupiące bagietki na ciepło z masłem czosnkowo-ziołowym. Najlepiej w tym celu lekko dźwigać bagietki, dzięki czemu same się otworzą w rozcięciach. Po tym czasie wyciągnąć je z piekarnika i wystudzić na kratce. SKŁADNIKI - 15 g świeżych drożdży - 400 ml przegotowanej i ostudzonej wody - 600 g mąki pszennej typ 500 (Wrocławskiej) - 10 g soli WYKONANIE Przełożyć je delikatnie na kratkę z wyposażenia piekarnika.