JAK ZROBIĆ 5 RÓŻNYCH OBIADÓW Z TYCH SAMYCH SKŁADNIKÓW

Agnieszka
Obiad
01.11.2020 9:04
JAK ZROBIĆ 5 RÓŻNYCH OBIADÓW Z TYCH SAMYCH SKŁADNIKÓW

Poniżej lista wszystkich składników potrzebnych do przygotowania pięciu obiadów Mięso/wędliny/ryby 500-600 g mielonego indyka 4 udka z kurczaka 4 plastry wędzonego boczku lub suszonej szynki Kawałek chorizo –10 cm 300 g ryby mrożonej Kasza/ryż 1/3 szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej ½ szklanki pęczaku 1/3 szklanki ugotowanego pęczaku 1/3 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 1 szklanka ryżu Warzywa/owoce 2 cebule 1 główka czosnku 250 g pieczarek ½ szklanki groszku mrożonego 1 czerwona papryka 1 kalafior Mały seler 6-8 ziemniaków 5 marchewek Garść szpinaku Kapusta kiszona 1 jabłko Przyprawy 3 łyżki siekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki Ser/masło 1½ szklanki tartego parmezanu Kilka łyżek mleka 2 łyżki masła Kiedy siedzisz w domu łatwo możesz popaść w dwie skrajności żywieniowe: jeść byle co, cały czas podjadać z lodówki, albo pójść w totalną prokrastynację, zostawić sobie robotę na później i zając się gotowaniem wyszukanych dań. To pani układa menu, a że nie ma na to czasu to w poniedziałek żurek, bo go lubi, we wtorek też żurek, bo jeszcze wciąż ma na niego chęć i w środę to samo. Gotowanie różnych dań z tych samych składników różnych dań to był nasz stały patent na przetrwanie w czasie lock downu i pracy na odległość. Z kilku składników na krzyż można zrobić 5 różnych obiadów, wystarczy w różny sposób używać tych samych składników. Tu patent też jest prosty: trzeba przesmażyć mięso, bardzo drobno posiekane grzyby z cebulą i ugotowaną kaszą – tak żeby wszystko nabrało ładnej barwy brązowej, potem zalać sosem pomidorowym i dusić z pół godziny. Tym razem było tak, że wpadł mi w oko przepis na meat loaf – klasyk kuchni anglosaskiej, wielki pieczony pulpet z mięsa mielonego i dodatków. Pierwszy obiad to pulpety w sosie pomidorowym – wystarczy zmiksować składniki z dodatkiem przesmażonej cebulki i przypraw, uformować kulki, obtoczyć w pokruszonych płatkach śniadaniowych, albo bułce tartej i usmażyć. Pulpety zrobiliśmy z tej samej masy – z niewielkimi modyfikacjami – co meatloaf. W piątek zrobiliśmy: To danie samodzielne, choć do kotletów dodaliśmy kaszy orkiszowej, z którą w czwartek podaliśmy pulpety. W ten sposób powstał: Bazę do zapiekanki stanowił kurczak z poniedziałku, przesmażony z marchewką i selerem i przecierem pomidorowym. W czwartek grany jest makaron al ragu, bo to jest pierwsza rzecz, która przychodzi jej na myśl, kiedy jest pytana co ugotować. Masę na meat loaf podzieliłem na dwie części: jedną upiekłem, z drugiej zrobiłem pulpety a la Ikea. Jedno udko spakowaliśmy do lodówki z przeznaczeniem na obiad w środę. Dzisiaj chciałem się podzielić z Wami moim sposobem gotowania, która pozwala mi ogarnąć obiady na cały tydzień. Wiem z własnego doświadczenia, że nie zawsze chce się gotować, a po pewnym czasie garów ma się dość. Zawsze jednak pojawia się pytanie co wybrać z mnóstwa smakowitości, jakich zajawki trafiają na moją skrzynkę. Pieczeń powstała z masy z mielonego indyka i dwóch rodzajów kaszy. Poniżej przepisy na 5-obiadowe menu zrobione z tych samych składników. I jeszcze jeden trick: meatloaf podaliśmy z pure z kalafiora i ziemniaków. W tym tygodniu zrobiłem np. taki dwupak z mielonego indyka, kaszy i brązowych pieczarek. Do długiego już czasu staram się łączyć mięso mielone z takimi dodatkami jak kasza gryczana, niepalona, kasza jaglana, pęczak. Poza tym w ten sposób udaje mi się przemycić w kotlecikach dla syna zdrowe składniki. Plan gotowania na cały tydzień był taki: W poniedziałek zrobiliśmy: Danie proste jak każda tego typu zapiekanka. Upiekliśmy więcej udek niż potrzebowaliśmy – jest nas trójka, więc trzy udka z solidną porcją warzyw to aż nadto. Człowiek popada w skrajną formę gastrofazy: codziennie gotuje prawie to samo, z niewielkimi modyfikacjami. Na początki każdego tygodnia, muszę odpowiedzieć sobie na pytanie: co ugotować przez 5 dni!! Upiekłem udka z kurczaka w ryżu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/jak-zrobic-5-roznych-obiadow-z-tych-samych-skladnikow/