Jesienna biedronka wg siostry Anastazji

Ewa

Ciasta

31.10.2020 9:33

Jesienna biedronka wg siostry Anastazji

mąki pszennej 2-3 łyżki kakao 1 szkl. drobnego cukru 3 łyżki oleju 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt: 4 jajka 5 łyżek drobnego cukru 5 łyżek mąki 2 łyżki oleju 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 500 ml mleka 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 200 g masła opcjonalnie – 1-2 łyżki rumu Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30% 1 op. czerwonej galaretki 1 płaska łyżeczka żelatyny 1-2 łyżki cukru pudru, do smaku Dodatkowo: okrągłe biszkopty (1 niepełne op.) 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka cukru 150 g czekolady mlecznej + 1-2 łyżki śmietanki lub mleka 50 g czekolady białej + 1 łyżka śmietanki lub mleka Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto kruche: 100 g masła 2 żółtka gotowane 2 żółtka surowe 50 g cukru pudru 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto ciemne: 8 jajek 1 i 1/2 szkl. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-35 minut. Ja z uwagi, że posiadam dwie blaszki o wymiarach 21x32cm wykorzystałam właśnie takie. Zmniejszyłam też ilość cukru i ciasto dla nas wyszło idealne smakowo. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy jajecznej, mieszamy delikatnie szpatułką. Ciasto rozlewamy na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia (u mnie 21x32cm, ale może być większa). Dodajemy starte na drobno żółtka, cukier puder oraz masło, całość siekamy nożem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy z masą jajeczną za pomocą szpatułki. Do przygotowanego ciasta ciemnego dodajemy starte na dużych oczkach tarki schłodzone ciasto jasne. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Owijamy je w folę i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Na masie, jeden obok drugiego, rozkładamy delikatnie nasączone kawą (polecam robić to pędzelkiem) biszkopty. Dodatkowo ciasto ciemne i biszkopty nasączyłam mocną, osłodzoną kawą, która moim zdaniem idealnie się tutaj sprawdziła. Następnie dodajemy surowe żółtka, zagniatamy gładkie ciasto. Rozrabiamy w nim proszek budyniowy oraz mieszamy z mąką pszenną. Przygotowaną masę od razu wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Na koniec dodajemy rum.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/10/31/jesienna-biedronka-wg-siostry-anastazji/