Rozgrzewająca zupa krem z pomidorów i pieczonej papryki

Picante-
Zupy
29.10.2020 9:09
Rozgrzewająca zupa krem z pomidorów i pieczonej papryki

Składniki: - Około 300 ml bulionu warzywnego - 2 puszki pomidorów pelati - 2 czerwone papryki - 1 cebula - 1 marchewka - 1-2 ziemniaki - 2-3 ząbki czosnku - Kilka gałązek pomidorków koktajlowych - Sól, pieprz - Papryczka chilli - Oliwa - Grzanki + gęsty jogurt do podania Wykonanie: Papryki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Jesienią ciężko już o dobre pomidory, dlatego polecam użyć tych z puszki (odmiana pelati, najlepiej jakiejś włoskiej marki) sprawdzi się tu idealnie. Wlewamy bulion, dodajemy posiekaną papryczkę chilli (można usunąć pestki, aby zupa była mniej pikantna), doprawiamy solą. W tym czasie do piekarnika nagrzanego do 200C wstawiamy pomidorki koktajlowe skropione oliwą i doprawione solą i pieprzem. Na wierzch kładziemy kleks z gęstego jogurtu, upieczone pomidorki koktajlowe, skrapiamy oliwą. Do zupy dodajemy upieczone papryki i pomidory pelati (z puszki). W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem lub szczyptą cukru do zbalansowania słodko-kwaśnego smaku. Układamy na blaszce, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://blog.karolinapolkowska.pl/2020/10/aromatyczna-zupa-krem-z-pomidorow-i.html