Codzienny chleb z chrupiącą skórką na maślance

Kasia

Śniadania

26.10.2020 14:06

Codzienny chleb z chrupiącą skórką na maślance

Składniki: 500 g mąki pszennej 300 g mąki żytniej 500 ml maślanki ( ciepłej ) 30 g świeżych drożdży (lub ok 15 g suchych) 50 ml letniej wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru na posmarowanie chleba: 100 ml wrzątku 1 łyżka mąki szczypta soli Przygotowanie: Zobaczcie krótki film jak zrobić taki chlebek krok po kroku 👇👇👇 Do ciepłej maślanki wkruszamy drożdże ,dodajemy cukier i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą .Do misy robota wsypujemy obie mąki, dodajemy sól , wodę i wymieszaną maślankę z drożdżami. Formujemy bochenek i układamy go na posypanej mąką blaszce od piekarnika ,nakrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na ok 30 min. Zagniatamy ciasto, następnie posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką - odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 min .następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok 20-25 min. W tym czasie do wrzątku dodajemy 1 łyżkę mąki i szczyptę soli, mieszamy i tą mieszanką smarujemy chlebek.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2020/10/codzienny-chleb-z-chrupiaca-skorka-na.html