Ciastka czekoladowe z pestkami dyni

Dorota
Ciasta
26.10.2020 14:02
Ciastka czekoladowe z pestkami dyni

Ilość porcji: 20 sztuk Składniki: 75 g miękkiego masła 120 g erytrolu (lub cukru) 1 jajko 125 mąki orkiszowej (lub pszennej) 50 g ciemnego kakao 1 łyżeczka wanilii w proszku lub ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka sody 50 g pestek dyni 100 g posiekanej gorzkiej czekolady 2 łyżeczki soli gruboziarnistej Przygotowanie: Najsmaczniejsza będzie kawusia z chemexa lub mojego kochanego Aeropressa – chociaż i cudowna mokka z kawiarki będzie cudnie smakowała! Proste ciasteczka czekoladowe z solą A jeżeli macie ochotę poszaleć z ciastkami i zrobić markizy możecie wypróbować te owsiane markizy z marchewką albo herbaciane markizy z kremem jaglanym. Ja proponuję Wam wypróbować te pyszne proste ciastka czekoladowe z pestkami dyni – są całkiem zdrowe, cudownie czekoladowe i idealnie nadają się zarówno da kawy, jak i do herbatki. Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęcam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku! Sól świetnie komponuje się z karmelem i właśnie z czekoladą. Przepis przygotowałam dla Magazynu Kocioł, w którym możecie znaleźć mnóstwo inspiracji na dania z wykorzystaniem pestek. Jak zrobić zdrowe i proste ciastka czekoladowe z pestkami dyni? Otóż nie cukier, nie masło, nawet nie serce i dusza wkładane w wyrób (chociaż to też!), ale .. sól! Spróbujcie w ramach eksperymentu upiec dwie partie np. takich samych ciastek, gdzie do jednej dodacie trochę soli, a do drugiej nie. Na blachę, w kilkucentymetrowych odstępach wykładamy ręką lub łyżką ciastka. Mieszamy mąką z kakao, wanilią i sodą, dodajemy do maślanej masy i miksujemy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/proste-ciastka-czekoladowe-z-pestkami-dyni/