Do wykonania naszego dania potrzebujemy: ♧1 puszka mleka kokosowego (400ml) ♧300-400 g ugotowanej ciecierzycy ♧1 bakłażan (duzy ♧3 papryki ♧4pomidory albo 1puszke pomidorów krojonych ♧1 cebula ♧3 ząbki czosnku ♧1 łyżeczka imbiru ♧1 ostra papryczka ♧olej ♧2 łyżki sosu sojowego ♧1 ½ łyżeczki kuminu ♧1 łyżeczka kolendry mielonej ♧1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ♧1 ½ łyżeczki kurkumy ♧½ łyżeczki cynamonu ♧½ łyżeczki gałki muszkatołowej ♧½ łyżeczki ostrej papryki w proszku ♧ Sól i pieprz do smaku ♧świeża kolendra lub natka pietruszki ♧nasiona czarnuszki lub czarnego sezamu W pierwszym kroku przygotowujemy warzywa: bakłażana i papryki myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Rozprowadzamy imbir i czosnek po oleju, a następnie dodajemy wszystkie przyprawy: 1 łyżeczkę kuminu, 1 łyżeczkę kolendry mielonej, 1 łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, , 1 łyżeczkę kurkumy, ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku. Dodajemy przyprawy: ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki kuminu i ½ łyżeczki wędzonej papryki. W kolejnym kroku na patelni wrzucamy pokrojonego bakłażana, smażymy 4 minuty mieszając. Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu olej, wrzucamy ugotowaną i odsączoną ciecierzycę. Gdy nasze curry mamy gotowe możemy je posypać nasionami czarnuszki i podać z natką pietruszki albo listkami świeżej kolendry. Smażymy przez 3 minuty, po czym przesypujemy do miseczki i odkładamy na bok. Dolewamy oleju i wrzucamy cebulę i paprykę, smażymy 4 minuty.