Leczo z chorizo

kardamonovy

Obiad

19.10.2020 0:07

Leczo z chorizo

Leczo z habanero Leczo z mięsem mielonym Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową Wegetariańskie leczo z oliwkami Leczo z kiełbasą, papryką i fasolką szparagową Leczo z papryką i kiełbasą Składniki: 300 g chorizo 1 mała cukinia (ja użyłam młodej, więc była naprawdę mała) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 pomidory ćwierć łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 liść laurowy 1 łyżeczka suszonego oregano sól pieprz olej rzepakowy (opcjonalnie) 1 gałązka natki pietruszki (przepis na 3 porcje) Następnie dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobnione ząbki czosnku, pokrojoną w półplasterki cukinię i pokrojone w paski papryki, smażymy wszystko razem na wolnym ogniu około 5 minut. Nasza pierwsza część wakacji była na leśnym zadupiu (większe sklepy były od nas oddalone o parędziesiąt km, spodziewaliśmy się że małe będą raczej niewystarczające, jeżeli chodzi o moje wydziwianie kulinarne) Do kiełbasy wrzucamy pomidory, oregano i liść laurowy, mieszamy i gotujemy bez pokrywki około 20 minut, od czasu do czasu mieszamy, żeby sos z pomidorów porządnie się wysmażył. Chorizo kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na patelnię, lekko rumienimy (olej raczej nie będzie potrzebny, chorizo jest raczej tłuste). Po tym czasie ściągamy z nich skórę i kroimy w małe kawałki. Pomidory nacinamy lekko z jednej strony, zalewamy je wrzątkiem, odstawiamy na 3 minuty. Chcąc pozbyć się problemu postanowiłam zrobić leczo z chorizo. Poplanowałam sobie co i kiedy ugotuję – w tym roku nie miałam przerwy od blogowania. Przywieźliśmy więc chorizo z powrotem na Śląsk. Od jakiegoś czasu staramy się jednak jeść więcej ciemnego ryżu i innych kasz, dlatego tym razem dodatkiem był wcześniej wspomniany ryż. Podobne przepisy: Leczo z kiełbasą, cukinią i papryką Pieczone leczo Ta kiełbasa ma dość specyficzny smak i zdecydowanie czuć w go w tej potrawie.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/leczo-z-chorizo/