Hreczanyki - bieszczadzkie kotlety gryczane z sosem pieczarkowym

Obiad
14.10.2020 18:02
Hreczanyki - bieszczadzkie kotlety gryczane z sosem pieczarkowym

Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (np. szynki) 200 g kaszy gryczanej palonej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej (+ bułka do panierowania) 1 łyżka majeranku 1 łyżka tymianku sól, pieprz olej do smażenia łyżka masła Sos pieczarkowy: 250 g pieczarek 1 cebula 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki oleju sól, pieprz natka pietruszki Na osobnej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego poszatkowaną w drobną kostkę cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, z obydwu stron na złoty kolor. Sposób wykonania: W garnku zagotowujemy 1,5 szklanki wody z dodatkiem 1 łyżką masła i odrobiną soli. Mięso łączymy z przestudzoną kaszą oraz cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://qchniapoprostu.blogspot.com/2020/10/hreczanyki-bieszczadzkie-kotlety.html