W sezonie jesienno- zimowym często chorujesz? Kilka razy w roku dopada Cię przeziębienie i grypa? Masz obniżoną odporność i jesteś bardziej podatny na infekcję? Jak się okazuje, to może być niedobór cynku!
Kilka faktów o cynku
Cynk jest mikroelementem, który pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Niezbędny do rozwoju tkanek i prawidłowego wzrostu dzieci. Bierze udział metabolizmie białek, tłuszczy i węglowodanów. Odpowiada za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, rozrodczego i odpornościowego. Jego niedobory mogą zaburzać funkcjonowanie wielu narządów.
Rola cynku w organizmie
Cynk jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie wielu układów i narządów w organizmie. Zwłaszcza za układ nerwowy i zmysły węchu, smaku i wzroku. Wspomaga leczenie cukrzycy, niedoczynności tarczycy, osteoporozy, choroby wrzodowej, wspiera leczenie żylaków i hemoroidów.
Poprawia pracę układu krążenia, korzystnie wpływa na płodność, reguluje owulację i miesiączkowanie. Oprócz tego poprawia sprawność intelektualną i zapobiega demencji w podeszłym wieku. Odpowiada za stan naszej skóry, włosów i paznokci, przyspiesza gojenie się ran, łagodzi problemy skórne (trądzik, wypryski, oparzenia).
Pozytywnie wpływa układ odpornościowy i chroni przed chorobami.
Niedobory cynku
Niedobory cynku w organizmie mogą prowadzić do wielu problemów. U dzieci powoduje zahamowanie wzrostu i procesów dojrzewania. Za mała ilość cynku powoduje obniżenie odporności, pojawienie się problemów skórnych, wypadanie włosów. Zaburza procesy gojenia się ran, przyspiesza starzenie się skóry.
Niedobory cynku prowadzą do zaburzeń płodności i są szczególnie niebezpieczne w trakcie ciąży, ponieważ mogą negatywnie wpłynąć na rozwój płodu.
Cynk a odporność
Cynk jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu i przeciwzapalnemu, chroni organizm przed infekcjami, przeziębieniem i grypą. Wspomaga organizm w okresie osłabienia i pozwala szybciej zwalczyć chorobę.
Źródła cynku
Dzienne zapotrzebowanie na cynk zależy od wieku danej osoby. U noworodków wynosi 3-5 mg, u dzieci 10 mg, a u dorosłych 10-15 mg. Cynk znajduje się w wielu produktach spożywczych. Jego głównym źródłem jest mięso, ryby, jaja, a także kiełki, nasiona dyni i słonecznika, otręby, czosnek, cebula.
Cynk można suplementować też w formie gotowych preparatów z apteki. Jednak należy uważać, ponieważ nadmiar cynku jest szkodliwy. Prowadzi do nudności, wymiotów, osłabienia i anemii.