Czas przygotowania: 60 minut + 15 minut namaczania daktyli Forma: 20 x 30 cm Składniki na spód: 100 g suszonych daktyli 150 g miękkiego masła + 1 łyżka do wysmarowania formy 280 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych + 2 łyżki do obsypania formy 1 jajko skórka starta z 1 cytryny sól Składniki na nadzienie: ½ kg śliwek – około 6 dużych lub 20 śliwek węgierek 1 łyżka cynamonu Składniki na kruszonkę: 1 szklanka płatków owsianych górskich 50 g miękkiego masła 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut. Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęciam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku! Mam nadzieję, że to owsiane ciasto ze śliwkami i kruszonką zagości na Waszych stołach na dłużej. Składniki na kruszonkę mieszamy w palcach, wykładamy na śliwki i pieczemy jeszcze 30 minut. Uwielbiam je w wersji na ciepło, kusząco rozpływające się w cieście, czy skarmelizowane na pankejkach. jeżeli zostaną Wam śliwki możecie przygotowac pyszny gulasz z indyka z dynią i sliwkami albo zrobić chlebek bananowy ze śliwkami, który robi furorę w sieci Śliwki kroimy w plasterki, mieszamy z cynamonem i wykładamy na podpieczony spód. Zdrowe ciasto owsiane ze śliwkami To ciasto nie zawiera cukru, ani glutenu – wystarczą nam płatki owsiane i daktyle. Przygotowałam dla Was również zdjęcia z wykonania ciasta krok po kroku, znajdziecie je na końcu przepisu. Wskazówki: Jeżeli macie nietolerancję na gluten zwróćcie uwagę, żeby płatki owsiane były bezglutenowe (nie wszystkie są). Wszystkie składniki na ciasto miksujemy do uzyskania spójnej masy (będzie lepić się do dłoni).