Potrzebne składniki 3 woreczki ryżu 800-900 ml mleka 32 % 6 łyżek cukru 4 łyżki masła - 2 do gotującego się ryżu, 2 na wierzch + trochę do posmarowania formy - 1 opakowanie cukru waniliowego - duże - 1 kg jabłek 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżka soku z cytryny 1 szczypta soli Dodać 3 łyżki cukru i cukier waniliowy, masło, szczyptę soli i tak gotować pod przykryciem przez ok. 15-20 min. co jakiś czas trzeba zamieszać łyżką, żeby ryż się nie przypalił, gotować do miękkości. Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać 3 łyżki cukru i wrzucić jabłka, skropić sokiem z cytryny i tak smażyć co chwilę mieszając, aż jabłka zmiękną. Przygotować naczynie żaroodporne, posmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, na ryż wyłożyć jabłka, a na jabłka drugą połowę ryżu. Może ten przepis średnio nadaje się na bloga, ale zauważyłam, że dużo osób lubi wracać do potraw z dzieciństwa, większość lubi właśnie takie zwykłe i proste przepisy. Można również zamiast masła na wierzchu, ugotować budyń, wylać na wierzch i zapiec, wersja na bogato. Teraz gdy sama jestem mamą, od czasu do czasu i ja robię taki ryż, mój syn uwielbia takie zapiekanki, a ja uwielbiam ten zapach wydobywający się z piekarnika. Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło.