Na schłodzony, gotowy biszkopt nakładamy schłodzoną, tężejącą masę jabłkową (nie może być płynna, ponieważ wsiąknie w biszkopt), na wierzch nakładamy masę śmietanową (również powinna być gęsta i dobrze schłodzona). Od razu Wam powiem, że kompletnie nie jestem zadowolona ze zdjęć tego ciasta, ponieważ nie wyszło mi ono zbyt pięknie, lecz jego smak mnie wyjątkowo zachwycił! Prażone jabłka przesypujemy do małego rondelka, gotujemy pod przykryciem przez kilka minut (można dolać ok. 1/3 szklanki wody, aby od spodu się nie przypaliły), co chwilkę mieszamy. Galaretki wlewamy do jabłek, ściągamy z palnika, całość jeszcze dobrze mieszamy, odstawiamy do stężenia (najlepiej gdy przestygną wsadzić je do lodówki aby masa szybciej stężała). Wypiek idealny na upały, które z pewnością za niedługo do nas dojdą 🙂 Szarlotka królewska - przepis krok po kroku Wykonanie: Zaczynamy od biszkoptu: Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier. Mąki przesiewamy przez sitko, wsypujemy do masy jajecznej i całość mieszamy juz za pomocą łyżki lub rózgi, aby masa nie opadła. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, mieszamy dokładnie, odstawiamy do całkowitego schłodzenia (masa być juz dość tężejąca). Schłodzoną śmietankę kremówkę miksujemy wraz z cukrem pudrem, dodajemy tężejącą galaretkę, całość miksujemy.