Ziemniaczki zapiekane Gratin - pyszne i proste

Kasia
Obiad
23.09.2020 13:57
Ziemniaczki zapiekane Gratin - pyszne i proste

Układamy pierwszą warstwę ziemniaków,tak żeby plasterki delikatnie na siebie nachodziły , solimy i układamy kolejną warstwę ziemniaków ,znowu solimy i kolejną warstwę,aż skończą się nam ziemniaki.(każdą warstwę solimy!)Następnie do śmietanki wciskamy ząbek czosnku i dodajemy przyprawę do ziemniaków,mieszamy i zalewamy śmietanką po wierzchu ziemniaki ,naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (góra dół) i pieczemy przez 60 min . Składniki: 1,5 kg ziemniaków 300 ml śmietanki 30 % 200 g sera żółtego (u mnie cheddar) 2 ząbki czosnku łyżeczka przyprawy do ziemniaków(można pominąć) sól Przygotowanie: Zapraszam na krótki film jak robię takie ziemniaczki krok po kroku 👇👇👇 Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki (ok 1-2 milimetry).Naczynie żaroodporne smarujemy ząbkiem czosnku i następnie masłem. Polecam również maszynkę która idealnie ,bez żadnego problemu pokroicie ziemniaki na plastry (ale potrafi o wiele więcej),ja taką właśnie używam i polecam 👉www.bosch-home.pl/maszynki sprawdzą się gdy przygotowujemy obiad dla gości bo można je upiec trochę wcześniej i później tylko podgrzać i pięknie podać w porcjach .

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2020/09/zapiekane-ziemniaczki-gratin.html