Sałatka z serem halloumi i winogronami Sałatka z rukolą, smażonym serem halloumi oraz pomidorkami koktajlowymi i czerwonymi winogronami, z dodatkiem orzechów włoskich, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie oliwy. Składniki: - ok. 80 g rukoli - 150 g sera halloumi - ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych - ok. 7-8 szt. winogron czerwonych - garść orzechów włoskich Sos: - 3 łyżki oliwy - 1-2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżeczki musztardy - 1 łyżeczka miodu - sól, pieprz Wykonanie: Ser halloumi kroimy na plasterki grubości około 1 cm. Sałatkę możemy przygotować w salaterce po wymieszaniu wszystkich składników z sosem lub układamy składniki na talerzach - rukolę, następnie ser halloumi, połówki pomidorów oraz winogron, a na końcu posypujemy orzechami włoskimi i polewamy całość przygotowanym sosem. Warto podać ją z grzankami z bułki, z dodatkiem masełka czosnkowego. Halloumi to cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego, z dodatkiem mleka krowiego i koziego. Smażymy na rozgrzanej patelni (np. grillowej) z obu stron na rumiano. Sos: Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Taka sałatka to świetny pomysł na kolację lub lunch na wynos.