Pikantne enchilady

Obiad
22.09.2020 11:06
Pikantne enchilady

Składniki: 1 łyżka masła 1 cebula 500 g mielonego mięsa wołowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 kopiasta łyżeczka chili (w wersji dla dzieci 1 płaska łyżeczka) 1 wędzona papryczka jalapeno, drobno posiekana 3 ząbki czosnku 690 g passaty pomidorowej 6 kukurydzianych tortilli 200 g startego żółtego sera Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną w małą kostkę cebulę i smażyć ok. 3-4 minuty, aż stanie się przezroczysta. Enchilady to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni meksykańskiej, przepyszne w swojej prostocie, poradzi sobie z nimi nawet początkujący adept kulinarnej sztuki : ) Bardzo pikantne, więc w wersji dla dzieci możecie pominąć papryczkę jalapeno i zmiejszyć ilość chili : ) Polecam!!! Piec w piekarniku rozgrzanym do 195 C (termoobieg) ok. 20-25 minut do czasu aż na serze pojawią się bąble, a wierz się lekko przypiecze. Połowę pozostałego sosu pomidorowego rozsmarować na dnie naczynia żaroodpornego, a następnie poukładać zwinięte w rulony tortille jedna obok drugiej. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszać, smażyć jeszcze przez 2 minuty i zdjąć z ognia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/pikantne-enchilady/