Tort KarmelLove ,podwójnie karmelowy

Kasia

Ciasta

21.09.2020 14:28

Tort KarmelLove  ,podwójnie karmelowy

W rondelku lub patelni rozsypujemy na spodzie cukier,jak najcieńszą warstwę(dlatego dobrze jak mamy spore dno),włączamy gaz i na małym ogniu czekamy aż cukier zrobi się przezroczysty i lekko złoty,nie czekajcie za długo ,żeby nie zrobił się brązowy bo wtedy sos wyjdzie gorzki,dodajemy wtedy masło i śmietankę i energicznie mieszamy(lepiej za wcześnie niż za późno).Jak zrobią się wam grudki cukru ta spokojnie mieszajcie i podgrzewajcie sos,po chwili się rozpuszczą,gotujemy sos jeszcze dosłownie kilka minut ok 5 i wyłączamy ,sos przelewamy do słoiczka i jak wystygnie wstawiamy do lodówki ,tam zgęstnieje (jeśli przed użyciem zauważycie ,że sos jest za gęsty to wystarczy go odrobinę podgrzać). Zobaczcie film jak robię taki tort krok po kroku 👇👇👇 Zaczynamy dzień wcześniej od Posiekania czekolad jak najdrobniej i podgrzania 1 litra śmietanki kremówki w garnku(nie zagotowujemy),jak będzie mocno gorąca zalewamy nią posiekaną czekoladę,po ok 1 -2 min mieszamy dokładnie,aż czekolada całkiem się rozpuści,czekamy aż wystygnie i wkładamy do lodówki ,żeby się porządnie schłodził(dlatego najlepiej zrobić to dzień wcześniej).Możecie użyć innej czekolady jeśli nie chcecie karmelowej,może być również biała,mleczna lub gorzka,też się sprawdzi ,ale mi chodzi o karmelowy smak. Wyciskamy na placek obie masy na przemian,np. w kółko i dociskamy kolejnym biszkoptem ,znowu ponczujemy i wyciskamy kółka z obu mas,dociskamy ostatnim biszkoptem ,ponczujemy i na wierzch wykładamy pozostałą masę karmelową (zostawiamy sobie odrobinę do dekoracji na wierzch),wygładzamy masę na wierzchu tortu i na bokach. Składniki: 1,5 litra śmietanki kremówki 6 miksów do śmietany 1 łyżeczka cukru pudru 5 czekolad Karmellove wedla na sos karmelowy: 90 g cukru 140 ml śmietanki kremówki 15 g masła na biszkopt: 6 jajek 200 g drobnego cukru 180 g mąki pszennej jeden duży budyń czekoladowy (64g) do ponczowania tortu: pół cytryny i szklanka wody ciasteczka do dekoracji Przygotowanie: Wyjmujemy z lodówki śmietankę z czekoladą ,przelewamy do robota i ubijamy na sztywno,na końcu dodajemy do masy 4 miksy do śmietany,miksujemy jeszcze krótko tylko do połączenia się składników. Ubijamy 0,5 litra śmietanki kremówki na sztywno ,dodajemy 1 łyżeczkę cukru pudru i na koniec ubijania dodajemy do niej 2 miksy do śmietany,miksujemy już krótko tylko do połączenia się składników. W misie robota ubijamy białka ze szczypta soli na sztywną pianę,dodajemy cukier i ucieramy z cukrem ok 8-10 min (dzięki temu biszkopt nam nie opadnie i nie musimy dodawać proszku do pieczenia). Tort podałam na urodzinach synka i nie bardzo było jak zrobić zdjęcie w środku ,te jedyne mi się udało zrobić :) Smacznego!!! Następnie wyjmujemy ciasto i rzucamy na blat z wysokości ok 30 cm (na filmie jest pokazane) i zostawiamy do wystygnięcia w foremce. Przygotowujemy również biszkopt : Najlepiej dzień wcześniej bo dzięki temu bez problemu nam się pokroi nawet na 4 części.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2020/09/tort-karmellove-podwojnie-karmelowy.html