Schab w sosie grzybowym - składniki: - 1,2 kg schabu - 1 cebula - 1,5 szklanki bulionu warzywnego - 4 łyżki sosu sojowego - przyprawy: sól, pieprz, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe - dodatkowo: olej do smażenia Schab w sosie grzybowym - składniki na sos: - 1 kg grzybów - 1 cebula - 4 ząbki czosnku - 250 ml śmietany kremówki 30% - przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek - dodatkowo: masło klarowane - Na maśle klarowanym zeszklij drobno pokrojoną cebulę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 3 minuty. - Na patelnię z grzybami dodaj gorący wywar z garnka, w którym gotował się schab. Miękki, rozpływający się w ustach schab podany w towarzystwie pysznego, kremowego, aromatycznego sosu grzybowego to prawdziwa uczta dla zmysłów! Przykryj garnek pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę 15 minut - do miękkości mięsa. Dodaj grzyby i całość smaż na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut, często mieszając. Na rozgrzanym oleju obsmaż z obu stron kawałki mięsa, po czym przełóż je do dużego garnka. Dodaj śmietankę i gotuj przez około 3 minuty - do czasu zgęstnienia sosu. W międzyczasie dopraw grzyby solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem.